به گزارش قدس انلاین، یورواکتیو افزود: جنگ اوکراین درگیری ها و رویارویی ها و در عین حال تمایل کشورها را برای تشکیل بلوک های جدید با محوریت واشنگتن و پکن تشدید کرده است.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ماه دسامبر (آذر/دی) گفت: جهان به دنیای چندقطبی بینظمی تبدیل شده که در آن همه چیز سلاح است: انرژی، دادهها، زیرساختها، مهاجرت. جغرافیای سیاسی (ژئوپلیتیک) یک کلمه حیاتی است، همه چیز ژئوپلیتیک است.
یورواکتیو افزود: آسیای مرکزی، قفقاز، بالکان، آفریقا و آسیا-اقیانوسیه، صحنههای نبرد بین قدرتهایی مانند چین، اتحادیه اروپا، روسیه و ترکیه برای اعمال نفوذ بودهاند؛ نفوذی که چه از طریق تامین مالی پروژههای زیربنایی یا از راه انعقاد قراردادهای تجاری، نظامی یا دیپلماتیک اعمال شده است.
جنگ اوکراین اوضاع را متزلزل تر، سلطه روسیه بر جمهوری های سابق شوری درآسیای میانه را تضعیف کرده و نقش جدیدی برای ترکیه به عنوان میانجی ایجاد کرده است.
به نوشته این رسانه اروپایی، چین مجبور است جنگ اوکراین را با توجه به اهداف راهبردی بلندمدت خود برای تبدیل شدن به قدرت پیشرو در جهان تا سال ۲۰۴۹ در نظر بگیرد. اگرچه پکن از مسکو حمایت کرده اما از اقداماتی که ممکن است باعث آزردگی غرب شود، اجتناب کرده است.
آلیس اکمن (Alice Ekman) تحلیلگر مسائل آسیا در موسسه مطالعات امنیتی اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: چین از روسیه فاصله نگرفته بلکه روابط نزدیک خود با این کشور را تحکیم کرده است. حمایت ممکن است شامل همسویی کامل نباشد. چین در سطح واشنگتن به اوکراین کمک نکرده است. باید حقایق را دید: روابط اقتصادی این کشور تقویت شده است.
دستگاه های اطلاعاتی استونی نیز در گزارش ماه جاری خود خاطرنشان کردند که هنوز زود است که خودداری رئیس جمهوری چین در حمایت از پوتین در جنگ اوکراین را نشانه ای از فاصله گرفتن آن از روسیه قلمداد کنیم.
این رسانه درباره اهمیت جنگ اوکراین برای اروپا نوشت: برای اتحادیه اروپا این جنگ فرصتی است تا نشان دهد که می تواند به عنوان نقش آفرین کلیدی عمل کند. در عین حال چنین تصوری که اروپا در جایگاهی ضعیف تر نسبت به آمریکا قرار دارد، خطری برای اتحادیه اروپا محسوب می شود.
یکی از تصمیم گیرندگان ارشد اروپایی که خواست نامش فاش نشود، به یورواکتیو گفت: اروپا در این جنگ چندان بد عمل نکرده و از خود انعطاف نشان داده است. این اتحادیه از همان ابتدای جنگ توانایی خود را برای واکنش سریع با حمایت نظامی، کمک به پناهندگان و کاهش وابستگی انرژی به روسیه نشان داده است.
آگاته دمارایس (Agathe Demarais) اقتصاددان و کارشناس درباره تشکیل بلوک های جدید بعد از جنگ اوکراین گفت: واضح است که دو بلوک تشکیل شده است؛ یکی آمریکایی و دیگری بلوک چین همراه با متحدانش و روسیه.
پیر رازو (Pierre Razou) رئیس اندیشکده فرانسوی FMES در این زمینه گفت: رهبران اروپایی که در حال حاضر در حمایت از کی یف با واشنگتن متحد شده اند، می خواهند روابط خود را با ایالات متحده تقویت کنند، اما این احتمال را هم در نظر دارند که اگر یک نامزد انزواطلب مدعی ورود به کاخ سفید باشد، ممکن است برای یک یا دو دوره سیاسی تنها بمانند.
با توجه به این که اروپایی ها آینده ای در خارج از چتر حمایت امنیتی آمریکا و ناتو نمی بینند، این اتحادیه به دنبال حوزه های دیگری برای کاهش وابستگی به سوخت روسیه است که اکنون به شکل قابل توجهی کاهش یافته است.
چرخش آمریکا به سمت چین
باراک اوباما رئیس جمهوری وقت آمریکا در سال ۲۰۰۹ گفت که روابط آمریکا و چین قرن ۲۱ را شکل خواهد داد که این اظهارات سلب توجه واشنگتن از آتلانتیک به اقیانوس آرام را نشان می داد.
اما حمله روسیه به اوکراین نشان می دهد که رها شدن از اروپا ممکن است چندان برای بایدن آسان نباشد.
برتران توژوز (Bertrand Toujouse) فرمانده ارتش فرانسه گفت: روسیه از چرخش آمریکا به سمت چین جلوگیری میکند. آمریکا باید سریعا این مساله اروپایی را حل کند.
ضربه به جهانی شدن
این رسانه جنگ اوکراین را با توجه به تحریم های غرب علیه روسیه ضربه ای به روند جهانی شدن ارزیابی کرد و نوشت: در بخش انرژی که روسیه وزنه مهمی محسوب می شود، تحریم های گروه هفت و اتحادیه اروپا صادرات نفتی این کشور را محدود کرده است.
پاتریک پویان مدیر اجرایی شرکت توتال در این زمینه گفت: وقتی سقف قیمت تعیین می شود و دو خریدار اصلی شامل چین و هند می توانند نفت روسیه را با قیمت متفاوتی خریداری کنند، قیمت جهانی نفت چه مفهومی دارد؟ این موضوعی جدید است که در سال ۲۰۲۳ آن را تجربه می کنیم.
قدرتهای بزرگ در حال نقض اصول تجارت آزاد در حوزه های دیگری هستند، مانند محدودیتهای آمریکا در فروش تراشههای کامپیوتری خاص به چین، یا تعلیق صادرات گندم هند. همه این اقدامات در حالی انجام می شود که همه گیری کرونا به زنجیره های تامین جهانی ضربه زده است.
این رسانه همچنین نوشت: جنگ اوکراین در هزینه های غذا، سوخت و مسکن تاثیر داشته است که سه نیاز اصلی بشر را از کشورهای در حال توسعه در آفریقا گرفته تا اروپا را تشکیل می دهند.
این تاثیر بر کشورهای آفریقایی و خاورمیانه که مقادیر زیادی غذا وارد می کنند و همچنین کشورهای فقیر در سراسر جهان که آزادی مالی کمتری دارند، بیشتر بوده است.
نظر شما